Kävin vanhalla työpaikalla täytekakkujen kanssa kiittämässä työkavereita syntymäpäiväni muistamisesta. Työkaverit kehuivat, että näytän hyvältä. Mietin, voiko se johtua siitä, että enää ei ole työstressiä vaikken mielestäni siitä kärsinytkään. Vai siitä, että nyt aamulla herätyskello ei soi kesken unien, vaan saa nukkua niin pitkään kuin tuntuu hyvältä. Vai kuuluuko kiitos sittenkin uudelle meikkivoiteelle?

Koska porukassa on ruoka-aineallergikkoja, tein yhden gluteiinittoman ja yhden maidottoman kakun. Kuvia en hoksannut valmiista kakuista ottaa. Maidottomasta tuli samannäköinen kuin Näyttämölle tekemästäni kakusta. Tosin se ei pitänyt kuljetuksesta vaan oli vähän vinksahtanut ja osa persikoista ja viinirypäleistä pudonnut syrjään. Pientä uudelleenasettelua piti paikanpäällä tehdä, mutta en siitä enää siistiä saanut.

Gluteiinittomaan kakkuun löysin reseptikansiostani Hymypojan suklaakakun ohjeen, joka on julkaistu  Pirkassa 5/93. Lehden kuvassa kakku oli koristeltu raidoilla, mutta koska minun suklaakastikkeeni ei ollut kovin juoksevaa, innostuin pursottamaan koukeroita. Itse en ollut kovin tyytyväinen ulkonäköön, mutta muut ihastelivat. Aika täyteläinen ja hyvän makuinen siitä kyllä tuli. Kerran aikaisemmin, kun tätä reseptiä kokeilin, kakku ei juuri noussut. Mutta kun nyt käytin huoneenlämpöisiä munia ja maltoin vatkata kunnolla, niin kakku kohosi niin, että sen sai halkaistua. Tietenkään tällä kertaa en käyttänyt korppujauhoja vaan vuorasin vuoan leivinpaperilla. Ensi kerraksi tarvitsee varmaan hankkia silikonivuoka. Tässä resepti:

Hymypojan suklaakakku

4 kananmunaa
1,5 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta

Täytteeksi:
tölkki säilykeaprikooseja (400 g)

Pinnalle:
1 dl kermaa
2 suklaalevyä (170 g)
3 dl kermaa

Reunoille:
suklaalastuja tai –rouhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita jauhot ja kaakaojauhe. Siivilöi seos taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista sitä 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Anna jäähtyä mieluiten seuraavaan päivään.

Jaa kakku kahteen tai kolmeen osaan. Levitä kerrosten väliin täytteeksi soseutettua aprikoosia.

Kuumenna desilitra kermaa. Sulata suklaalevyt kermaan ja anna jäähtyä. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon 2/3 suklaakastikkeesta. Jos suklaa on jähmettynyt, kuumenna sitä varovasti uudelleen. Joukkoon voi lisätä vaikka kuumaa kahvia. Valuta juoksevaa suklaata suklaakermalla päällystetyn kakun pinnalle raidoiksi. Tee raidoille veitsellä poikittaiset viillot, jolloin pintaan muodostuu marmorimainen kuvio. Jos haluat, voit koristaa reunat esimerkiksi suklaalastuilla.


Hedelmäkakku

Pohjaan käytän kääretortun reseptiä, joka tuli meidän perheeseen äidin yleiskoneen mukana. Aikanaan osasin sen ulkoa mutta ihan takuuseen en nyt noista grammoista mene, näin muistelen:

4 munaa
4 rkl vettä
200 g sokeria
100 g vehnäjauhoja
100 g perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria

Vatkaa valkuaiset ja vesi vaahdoksi. Vatkaa sekaan ensin sokeri, sitten keltuaiset yksitellen. (Kerran, kun kakku oli jo uunissa, ihmettelin, että minkäs takia keltuaiset ovat kupissa pöydällä eikä taikinan seassa uunissa. No, kyllä siitäkin ihan syötävä kakku tuli). Sekoita kuivat aineet ja siivilöi taikinaan. Paista puolisen tuntia 175 asteessa.

Täyttämisessä ja koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Tällä kertaa käytin vadelmahilloa ja toiseen väliin säilykepersikoita ja toiseen banaania. Kostutukseen käytin persikoiden lientä. Päälle ensin kevyesti vadelmahilloa ja hedelmiä kauniisti aseteltuna joka sitten kruunattiin hyytelösokerista tehdyllä hyytelöllä. Reunat koitin koristella kookoshiutaleilla, jotka sopivat kivasti persikoiden kanssa. Tosin mietin, että onkohan tuo vadelmahillo hyvä idea, kun kerrokset ja koristehedelmät sen päällä vähän liukasteli kuljetuksessa.