jolloin kaikki tuntuu menevän pieleen. Aamulla odotin jännityksellä, miten ruispuolukkapuuroni oli yön aikana takassa kypsynyt. Eihän se ollut kypsynyt, muistutti enemmän velliä kuin puuroa.

Seuraava vastoinkäyminen oli pyykit. Isäntä oli pessyt 40 asteisessa pesuohjelmassa joitain minun vaatteita, jotka olisi pitänyt pestä 30 asteessa ja sitten kuivannut kuivausrummussa ohjelmassa, jota ei tällaisille vaatteille pitäisi käyttää. Onneksi tässä ei korvaamatonta vahinkoa tullut, turhan ryppyisiä paitoja vain. Eikä kaikesta voi Isäntää syyttää, ei voida todistaa onko hän ottanut pyykkejä sekä neli- että kolmekymppisten korista vai olenko minä vahingossa laittanut pyykit nelikymppisten koriin, mikä on todennäköisempi vaihtoehto.

Sitten leivoin ruisleipää, tai siis yritin. Isäntä muistutti edellistä yritystäni, jolloin leivistä tuli niin kovia, että melkein rälläkkää olisi tarvinnut leikkaamiseen ja varoitti laittamasta liikaa jauhoja. Niinpä olin varovainen, mutta se kostautui. Taikinasta tuli niin löysää, ettei sitä pystynyt leipomaan ollenkaan. Niinpä en yrittänytkään leipoa vaan lapoin taikinan parille pellille. Yritin jonkinlaista reikäleivän tapaista lättyä. Kun sain leivät uunista, Isäntä totesi: ”Teitkin ruisnaanleipiä”. Kun maistoimme lämpiä leipiä, huomasimme, etteivät ne olleet ihan kypsiä. Olin laittanut ruispuuron vielä uuniin kypsymään ja ajattelin hyödyntää kiertoilman ja laittaa leivätkin vielä hetkeksi uuniin. Mutta puuro ei pitänyt lämpotilan nostosta. Kun otin leivät uunista, huomasin, että puuro oli kiehunut uunin pohjalle. Sitten piti alkaa siivoamaan kuumaa puuroa ulos kuumasta uunista, ennen kuin se palaa kiinni.

Leipomisen lomassa jatkoin yhden keskeneräisen japanilaisen siluetti ristikon ratkomista. Kuten päivän teemasta jo arvata saattaa, ei sekään sujunut vaan siinä oli virhe. Nuo ristikot ovat siitä tylsiä, että jos siinä huomaa tehneensä virheen, sitä on lähes mahdoton alkaa korjata, ei auta kuin joko hylätä koko ristikko tai pyyhkiä kaikki pois ja aloittaa alusta.

Pitäisi lämmittää takkakin, mutta uskallankohan enää tänään tehdä mitään?